Co Cię czeka podczas wizyty u dietetyka?

Zastanawiałaś się nad tym od dłuższego czasu, a może od bliskiej osoby dowiedziałaś się, że przeszła na dietę pod kontrolą specjalisty. Stało się! Podjęłaś decyzję i zapisałaś się na wizytę.


Teraz pewnie zastanawiasz się jak będzie przebiegało spotkanie.

Oto kilka przydatnych wskazówek:

  • Badania krwi warto jeśli posiadasz wziąć je ze sobą   (morfologia, poziom glukozy i cholesterolu, badania poziomu hormonów). Nie martw się jeśli ich nie masz. Dietetyk wskaże Ci jakie badania warto w Twoim przypadku wykonać.
  • Historia przebytych chorób, przyjmowane leki, alergie i uczulenia (zwłaszcza te typu pokarmowego)
  • Dzienniczek żywieniowy - możesz zapisywać przez kilka dni  godziny posiłków i  ilości pożywienia


Podczas wizyty dietetyk przeprowadzi z Tobą dokładny wywiad żywieniowy, im więcej szczegółów podasz, tym łatwiej będzie dobrać odpowiednią dla Ciebie terapię. Istotne są Twój styl życia i pracy, godziny snu, preferencje smakowe oraz czas jaki możesz poświęcić na przygotowywanie posiłków. Warto zaznaczyć również jaki jest poziom twoich kulinarnych zdolności i możliwości.

Badanie na analizatorze masy i składu ciała

W procesie odchudzania nie tylko masa ciała jest istotna. Dietetyk sprawdzi skład Twojego ciała. Badanie jest całkowicie nieinwazyjne i bezbolesne. Na analizatorze należy stanąć boso, by pomiar był możliwie jak najbardziej rzetelny. Oprócz masy ciała analizator wskaże zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej, wisceralnej, kostnej oraz poziom nawodnienia organizmu. Poznasz również swój wiek metaboliczny.

Jak przeprowadzany jest pomiar czyli jak to działa?

Na urządzeniu znajdują się punkciki, które wysyłają delikatny prąd elektryczny przez ciało. Impulsy elektryczne przechodzą przez płyny w naszym organizmie, czyli głównie przez wodę. Tkanka tłuszczowa charakteryzuje się tym, że nie gromadzi zbyt dużo wody, czyli ten impuls elektryczny napotyka opór. Oznacza to, że prąd przepływa, dopóki nie natrafi na tkankę tłuszczową. Jest to  metoda bioimpedancji elektrycznej

Tłuszcz wisceralny – co to takiego?

Czyli tłuszcz okołobrzuszny, ten niewidoczny, a otaczającego narządy wewnętrzne. Nawet osoba, która ma prawidłową wagę może mieć wysoki poziom tłuszczu wisceralnego. Wszystko zależy od sposobu odżywiania i stylu życia ( stresujący tryb życia może zwiększać poziom tej tkanki). Gdy ten poziom jest zbyt wysoki, zwiększa się ryzyko chorób metabolicznych, czyli dietozależnych, np. cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy.

A co z wodą?

Podczas pomiaru analizatorem składu ciała, za normę poziomu wody dla kobiet uważa się od 45 - 60 %, a u mężczyzn od 50 - 60 %. Taka zawartość jest spowodowana tym, że pomiar nie obejmuje wszystkich narządów. Analizator nie mierzy poziomu wody międzytkankowej. Badanie pozwala uzyskać informacje, ile mamy wody wewnątrz komórek ciała, w jakim stopniu jest ono nawodnione, choć, nie we wszystkich narządach, pomiar nie obejmuje na przykład głowy.

Masa mięśniowa

W przypadku masy mięśniowej trudno mówić o normie. Nie należy porównywać z innymi osobami, bo masa mięśniowa jest bardzo indywidualną sprawą. Zależy od budowy ciała, uwarunkować psychofizycznych. Możemy porównywać swoje pomiary, czyli na przykład późniejsze do wcześniejszych i obserwować, czy masa mięśniowa wzrasta. Np. w procesie odchudzania (zdrowego oczywiście) bardzo ważne jest by gubić tkankę tłuszczową a nie odchudzać się głownie z mięśni (częste przy niezdrowych dietach, głodówkach, monodietach).
Pomiar masy mięśniowej jest szczególnie użyteczny w przypadku osób aktywnych fizycznie, które mogą nie zauważać spadków na zwykłej wadze, ze względu na to, że owszem tracą tkankę tłuszczową, ale rozwijają dodatkowe mięśnie, które ważą przecież dużo więcej.

Masa kostna

Masa kostna u dorosłego człowieka wynosi mniej więcej 10-12 kg. Analizator nie sprawdza masy całkowitej kości, lecz ilość składników mineralnych w nich zawartych. Jest to oczywiście wynik orientacyjny, dokładny uzyskamy robiąc badania laboratoryjne, np. na ilość wapnia w kościach. W przypadku tego pomiaru nie mówimy o normach, a raczej o średniej. Obserwowanie wyniku może być pomocne, przy monitorowaniu zmian podczas kolejnych pomiarów. Np. jeśli teraz otrzymaliśmy wynik 2,4 kg, a powtórzony za 2 lata  pomiar wskaże na 1,9 kg może to oznaczać, że kości są mniej zmineralizowane. A to sygnał ostrzegawczy świadczącym o zwiększonym ryzyku wystąpienia osteopenii czy osteoporozy.

Co to jest wiek metaboliczny?

Wiek metaboliczny zależy od wielu czynników: sposobu odżywiania, aktywności fizycznej, genów czy hormonów.  Wartość ustalana przez analizator zostaje obliczona za pomocą wzorów algorytmicznych  uwzględniających wszystkie parametry: wiek, płeć, stosunek parametrów składu ciała itd. Jego wartość należy traktować z dystansem, raczej jako ciekawostkę. Może stanowić czynnik motywujący do działania.
 

Pozytywne nastawienie

Zrobiłaś bardzo ważny pierwszy krok, dostrzegłaś problem i zapisałaś się na wizytę. Pierwszy krok w kierunku do zdrowszego życia!

 Teraz nie pozostaje nic innego jak pozytywnie się do niej nastawić. Wspólnie z dietetykiem ustalicie cele i kolejne etapy współpracy. Pamiętaj, że zmiana sposobu odżywania to proces. Daj sobie czas na zmianę przyzwyczajeń oraz nawyków.