Kurkuma

To nie tylko piękny kolor, ale pełnia zdrowia i szereg cudownych uzdrawiających właściwości.

Kurkuma korzystnie wpływa na procesy trawienne, pomaga na kaszel, poprawia jakość skóry. Wykazano również, że pomaga przy anemii.

Zdrowy początek dnia

Kurkuma to sposób na zdrowy początek dnia. Najlepiej pić raz dziennie przez kilka tygodni, po tym czasie odporność na wirusy i bakterie ulegnie znacznej poprawie. Możesz wypić szklankę wody z sokiem z połówki z cytryny i odrobiną miodu (polecam akacjowy) lub jeśli jesteś odważna (i nie masz problemów od strony układu trawiennego) – shot z kurkumy.

Składniki:
  • 1 cytryna
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • PRZYGOTOWANIE: 
  • Jeśli posiadasz wyciskarkę lub sokowirówkę to po prostu przepuść przez nią wszystkie składniki, dodaj przyprawy, przelej do szklaneczki lub kieliszka i wypij.
  • Jeśli przygotowujesz napój w blenderze, najpierw wyciśnij sok z cytryny, dodaj pokrojony w plastry imbir oraz wsyp kurkumę i pieprz. Miksuj dokładnie wszystkie składniki przez kilka minut, przelej do kieliszka i wypij.

Szerokie spektrum zastosowań kurkumy

Świeży korzeń kurkumy przypomina nieco korzeń imbiru, ale pod skórką jest czerwony lub żółty. Taki odcień czerwieni nosi nazwę „kumkum” lub „kumkuma”. W lecznictwie ajurwedyjskim do gotowania i leczenia stosuje się tylko żółty korzeń.
Wiele z ziół można stosować w kuchni jako przyprawy. Mają one nieocenione działanie zdrowotne. Warto wprowadzić je do swojej diety i wzbogacić nimi swoje posiłki.

Kurkuma korzystnie wpływa na trawienie, równowagę flory bakteryjnej jelit, redukuje wzdęcia, działa tonizująco i antybakteryjnie. Stanowi świetne remedium dla osób przewlekle osłabionych lub chorych. Nie tylko oczyszcza krew, lecz także ją rozgrzewa i pobudza tworzenie nowych krwinek.
Kurkuma usprawnia metabolizm w organizmie i ułatwia trawienie białka. Jest wyśmienitą przyprawą do roślin strączkowych, warto ją dodawać do potraw z soczewicą, kaszą, fasolą, ciecierzycą i tofu.

Można stosować ją również zewnętrznie w formie okładów. W połączeniu z miodem może być na zwichnięcia, naciągnięcia oraz stłuczenia. Ze względu na działanie tonizujące jest wykorzystywana w kosmetyce jako składnik maseczek czy kremów.